جنگ اسرائیل و لبنان که در اسرائیل به جنگ دوم لبنان و در لبنان به جنگ ژوئیه معروف است، جنگی است که به مدت ۳۳ یا ۳۴ روز بین ارتش اسرائیل و حزبالله لبنان به وقوع پیوست و دامنه آن شمال اسرائیل و سراسر لبنان را دربرگرفت.
این جنگ با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت سازمان ملل در تاریخ ۱۴ اوت ۲۰۰۶ پایان یافت. مرزی در این جنگ جابهجا نشد و دربارهٔ پیروز جنگ هم اختلاف نظرهایی به وجود آمد بهطوریکه هر کدام خود را پیروز میخوانند و دیگری را شکست خورده معرفی میکنند، حتی در مورد طول جنگ و آغازگر آن نیز هیچکدام از طرفین نظر یکسانی ندارند.
صبح دوازدهم جولای ۲۰۰۶م برابر با ۲۱ تیر ۱۳۸۵ش نیروهای حزبالله به یک ماشین نظامی اسرائیلی حمله کرده و دو اسیر گرفتند. تعدادی از نیروهای اسرائیلی برای جلوگیری از انتقال اسراء، وارد عمل شدند اما ماشین نظامی اسرائیلی منفجر شد و تعدادی دیگر کشته شدند. در مجموع این عملیات، هشت نفر کشته و دو تن اسیر شدند.
سید حسن نصرالله آزادی اسراء را تنها بوسیله مذاکره غیر مستقیم و تبادل اسراء دانست. اسرائیل در پاسخ به این عملیات، به لبنان و حزبالله اعلام جنگ کرد.
البته منابع امریکایی و اسرائیلی پس از جنگ فاش کردند که اسرائیل درصدد بود با یک حمله غافلگیرکننده تا رودخانه لیتانی را اشغال کند. این حمله قرار بود در ماه اکتبر یعنی دو ماه پس از عملیات «الوعد الصادق» انجام شود. ولی عملیات «الوعد الصادق» برنامه آنها را جلو انداخت
اسرائیل در ۱۲ جولای ۲۰۰۶م برابر با ۲۱ تیر ۱۳۸۵ش به لبنان و حزبالله اعلام جنگ کرد.
اسرائیلیها با بیش از ۴۰ هزار نظامی وارد این جنگ شدند. در حالی که به لحاظ نیروی هوایی، دریایی و سلاحهای زرهی زمینی بسیار برتر از نیروهای حزبالله بودند و ارتش اسرائیل خود را ششمین ارتش بزرگ جهان میخواند.
حزبالله در مقابل سلاحهای پیشرفته اسرائیلی، از مدل جنگ چریکی استفاده میکرد. حزبالله در جنوب لبنان تونلهای بسیاری ساخته بود و در طول جنگ از آنها استفاده بسیار برد. حزبالله از این تونلها برای فرماندهی و یا زاغه مهمات استفاده میکرد.
بسیاری از کشورهای عربی در این جنگ موضع منفی نسبت به حزبالله داشتند. سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد مدعی بود تعداد بسیاری از وزرای خارجه و سفیران کشورهای عربی در گفتگو با او خواهان نابودی حزبالله توسط اسرائیل بودند.
در لبنان نیز میان مسئولان عالیرتبه اختلاف وجود داشت. سنیوره، نخست وزیر وقت لبنان، با اینکه حملات اسرائیل را محکوم کرد ولی خواستار خلع سلاح حزبالله نیز شد. برخی دیگر از مسئولان لبنان همچون رییس جمهور و وزیر امور خارجه از حزبالله حمایت کردند. ایران، سوریه، حماس و اخوان المسلمین از حزبالله حمایت کردند. آیتالله خامنهای در روز دهم جنگ، پیامی شفاهی توسط قاسم سلیمانی برای سید حسن نصرالله فرستاده و به آنها وعده پیروزی داد. ایشان همچنین پس از پایان جنگ پیامی رسمی خطاب به سید حسن نصرالله نوشت.
قاسم سلیمانی فرمانده سپاه قدس ایران در روز اول این جنگ به لبنان رفت. او پس از یک هفته برای گزارش به ایران آمد و سپس به لبنان بازگشته و تا آخر جنگ در آنجا ماند.