هواپیما متعلق به خطوط هوایی ایرفرانس بود که در اجاره شرکت هواپیمایی دولتی لیبی بود.
خلبان و سرپرست تیم پروازی جاکوز بروجس فرانسوی بود
ساعت 10/30 هواپیما با 113 مسافر و 9 خدمه بلند شد و به سمت قاهره حرکت کرد. در همین حین یک طوفان بیابانی شروع شد و لحظه به لحظه نیز شرایط بدتر میشد.
خلبان ارتفاع را زیاد کرد تا از طوفان بگریزد اما ارتباط رادیویی او قطع شد. خلبان تمام عملیات انجام شده را چک کرد اما نمیدانست که نمایشگر های هواپیما خراب شده است. ضمنا وی به موقع طوفان بیابانی را گزارش نداده بود.
خلبان نادانسته هواپیما را از روی صحرای سینا عبور داد و وارد حریم هوایی اسراییل کرد. تا اینجا ی کار هیچ موشک مصری روی آن قفل نشده بود و هیچ جنگنده اسراییلی نیز برای رهگیری هواپیما اسکرامبل نکرده بود.
هواپیما به عمق خاک اسراییل نفوذ کرده بود و مستقیما به سمت نیروگاه هسته ای دیمونا حرکت میکرد. منطقه ای که جزو خطوط قرمز اسراییل است و به شدت از آن حفاظت میشود.
در ساعت 14 خلبان بویینگ متوجه شد دو جنگنده اسراییلی او را اسکورت می کنند و فهمید که وارد حریم هوایی اسراییل شده است.
جنگنده ها سعی کردند با هواپیما ارتباط بگیرند و آنرا در فرودگاه نظامی رفیدیم بنشانند.
متاسفانه خلبان هواپیما از دستور سرپیچی کرد و سعی کرد مسیر خود را عوض کند.
هشدار های دیگر جنگنده ها نیز مورد توجه خلبان قرار نگرفت و با اینکه اسراییلی ها می دانستند هواپیما مسافربری است آنرا به رگبار بستند.
اصابت گلوله های توپ فانتوم اسراییلی ، بال هواپیما را ازکار انداخت و خلبان حتی به صورت اضطراری نیز هواپیما را بشاند و هواپیما به شدت به زمین کوبیده شد و 108 نفر کشته شدند. (به جز کمک خلبان و 4 نفر از خدمه)
اما دلیل سرپیچی خلبان از دستورات جنگنده ها چه بود؟
کمک خلبان بعدها گفت که به خاطر روابط تیره لیبی و اسراییل بوده که هواپیما فرود نیامده و این اتفاق به علت دستور غیر منطقی دیکتاتور معمر قذافی صورت گرفته است.
اسراییل حاضر به عذر خواهی در این مورد نشد اما بعداً غرامت کشته شدگان را پرداخت کرد.
سال ها بعد فاش گردید برخلاف ادعای اسراییل ، این حمله با دستور مستقیم ژنرال دیوید آلارز انجام نگرفته بود و این تصمیم توسط افسر جانشین وی گرفته شده بود.
تاریخ وقوع: 02 اسفند 1351