الهان عمر (انگلیسی: Ilhan Omar؛ زاده ۴ اکتبر ۱۹۸۲) سیاستمداری سومالیاییتبار و شهروند ایالات متحده است. او در یک خانواده مسلمان در سومالی متولد شد و در جریان جنگ داخلی این کشور در سال ۱۹۹۱ به همراه خانوادهاش به کنیا گریخت و چهار سال را در یک اردوگاه پناهندگان گذراند، پیش از آنکه در سال ۱۹۹۵ به آمریکا مهاجرت کند.
عمر در ۲۰۱۶ به عضویت مجلس نمایندگان ایالت مینهسوتا درآمد و نخستین آمریکایی-سومالیایی بود که به این مجلس راه یافت. سپس در ۶ نوامبر ۲۰۱۸ با پیروزی در انتخابات مجلس نمایندگان ایالات متحده، از حوزه انتخابیه پنجم مینهسوتا وارد کنگره شد و به همراه رشیده طلیب، به عنوان یکی از نخستین زنان مسلمان در تاریخ این مجلس شناخته شد. او همچنین نخستین زن پناهجو و اولین زن محجبهای است که در مجلس نمایندگان آمریکا حضور دارد.
در مارس ۲۰۱۹، عمر همراه با نانسی پلوسی، الکساندریا اوکاسیو-کورتز و جانا هیز روی جلد مجله رولینگ استون قرار گرفت. در مقالهای تحت عنوان «زنانی که آینده را شکل میدهند»، از دستاوردهای او و همکارانش، همچنین از کارکنان زن ناسا تقدیر شد.
مواضع درباره اسرائیل و انتقاد از لابیها
عمر از سیاستهای دولت اسرائیل انتقاد کرده و با اشاره به «رژیم آپارتاید اسرائیل»، اظهار داشته که اسرائیل «جهان را هیپنوتیزم کرده» تا توجهها را از حملات علیه غیرنظامیان منحرف کند. او همچنین پیشنهاد داده بود که دانشگاه مینهسوتا از دریافت کمکهای اسرائیل خودداری کند.
در ۱۰ فوریه ۲۰۱۹، یکی از توییتهای او که در آن نوشته بود حمایت سیاستمداران آمریکا از اسرائیل «همش به خاطر بنجامینها [دلار] است عزیزم»، با اتهام یهودستیزی مواجه شد. این توییت با محکومیت نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا، و دونالد ترامپ، رئیسجمهور وقت آمریکا، همراه شد. ترامپ خواستار استعفای او شد. عمر، یک روز بعد، تحت فشارها از توییت خود عذرخواهی کرد اما در عین حال بر نقش مشکلآفرین لابیها در سیاست، از جمله آیپک (AIPAC)، مشهورترین لابی طرفدار اسرائیل در آمریکا تأکید کرد.
مهدی حسن، مجری الجزیره، در مقالهای در اینترسپت، ضمن انتقاد از لحن عمر، از او برای شکستن تابوی انتقاد از لابی اسرائیل در آمریکا تقدیر کرد.
اخراج از کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان
در ۲ فوریه ۲۰۲۳، مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۱۸ رأی موافق جمهوریخواهان در برابر ۲۱۱ رأی مخالف دموکراتها، عمر را از کمیته روابط خارجی این مجلس برکنار کرد. کاخ سفید این اقدام را «نمایشی سیاسی» خواند.
جمهوریخواهان علت این تصمیم را مواضع ضداسرائیلی و اظهارات بحثبرانگیز او درباره اسرائیل عنوان کردند، در حالی که دموکراتها آن را «انتقامجویی سیاسی» دانستند.