باشگاه دپورتيوو پالستينو را مي توان به عنوان نخستين باشگاه تاريخ فوتبال به حساب آورد که توسط مهاجران جهاني به وجود آمده است. در سال 1920، مهاجراني از فلسطين باشگاه پالستينو را در شيلي تاسيس کردند. جنگ کريمه در دهه 1850، جنگ جهاني دوم و جنگ اعراب و رژيم صهيونيستي در اواسط قرن بيستم، به مهاجرت فلسطيني هاي بسياري به کشورهاي همسايه چون اردن و سوريه منجر شد. اما بسياري از اين حقيقت مطلع نيستند که حدود پانصد هزار نفر به سوي سانتياگو، پايتخت شيلي رهسپار شدند تا از آزار و اذيت ها در آن منطقه فرار کنند و زندگي بهتري براي خود و خانواده شان دست و پا کنند. سانتياگو و بعدا تمام شيلي، به بزرگ ترين محل زندگي و اجتماع فلسطينيان خارج از خاور ميانه تبديل شد.
با گذشت زمان، يک باشگاه فوتبال خاص در سال 1920 با هدف سودرساني -از طريق ورزش- به جامعه در حال رشد فلسطينيانِ سانتياگو تاسيس شد، ايجاد اين ساختار تقريبا مشابه پروسه ايجاد باشگاه سلتيک گلاسکو توسط برادر والفريد بود. از طريقي مي توان باشگاه دپورتيوو پالِستينو را به عنوان نخستين باشگاه تاريخ فوتبال به حساب آورد که توسط مهاجران جهاني به وجود آمده است. همچنين نام اين باشگاه، مخصوصا روي اصالت فلسطيني تمرکز دارد. چند سال پس از تاسيس باشگاه، پالستينو توانست در سال 1955 و 1978 قهرمان ليگ شيلي شود و در سال 1975 و 1977 نيز موفق به کسب جام حذفي اين کشور شد.
در سال هاي کنوني، گرچه پالستينو نتوانسته انتظارات بسياري زيادي که از اين باشگاه مي رود را برآورده کند اما ميزان هواداران اين تيم در حال افزايش است. اين افزايش، در درجه اول به خاطر اين است که باشگاه پالستينو همواره حمايت و صميميت خود در قبال مسئله کنوني فلسطين، که هزاران کيلومتر دورتر از شيلي است را تداوم بخشيده است. رنگ هاي پيراهن اول اين باشگاه، رنگ هاي پرچم فلسطين است: سبز، قرمز و سفيد. بنابراين براي يک فرد بي طرف، ديدن پرچم فلسطين و چفيه (سربندهاي سنتي فلسطيني) در دست هواداران حاضر در استاديوم لاسيسترنا، استاديوم خانگي پالستينو، نمي تواند چندان تعجب آور باشد. روبرتو کتلون، مهاجم 37 ساله شيليايي-فلسطيني که سابقه حضور در پالستينو و 23 بازي براي تيم ملي فلسطين را دارد، هم اکنون عضو تيم الهلال قدس فلسطين است. کتلون در خصوص دوران حضورش در پالستينو گفت: دو سال براي پالستينو به ميدان رفتم و از نظر حرفه اي و انساني، دو سال فوق العاده را در اين باشگاه گذراندم. حضور در اين باشگاه، مرا به اصالت فلسطيني ام نزديک تر کرد. همچنين حضور در تيم ملي فلسطين، برايم سکوي پرتابي بود تا بتوانم در ليگ يونان نيز به ميدان بروم. هربار که بازيکنان وارد ميدان مي شوند، علاوه بر شيليايي ها، ميليون ها نفر آن سوي مرزها (در فلسطين) بازي ما را تماشا مي کنند. هواداران پالستينو، پرشورتر از همه هواداران ساير تيم ها در شيلي هستند چون با فوتبال، کل يک کشور منتظر ما هستند تا پيروز شويم تا براي فلسطيني ها در سرزمين هاي اشغالي، افتخار، غرور و شادي را به ارمغان بياوريم.
سباستين مانريکز، گزارشگر 30 ساله راديوي شيلي که يک موزيسين نيز است، در خصوص باشگاه پالستينو مي گويد: پالستينو فقط يک باشگاه فوتبال در لاسيسترنا نيست بلکه يک جامعه مورد احترام در کشور شيلي است. پالستينو نماد سرزمين اجدادي بنيانگذاران طرفداران فعلي اين تيم است. نماد مردمي است که شايد بتوان گفت از پرمشقت ترين عواقب يک درگيري بي پايان در منطقه خاورميانه رنج مي برند. باسيل مقدادي، خبرنگار فوتبال فلسطيني که پديدآورنده سايت فوتبال فلسطين است در مورد پالستينو اظهار داشت: فکر مي کنم خيلي جالب است که يک تيم با اصالتي فلسطيني، بخشي از فوتبال آمريکاي جنوبي است. تنها يازده ميليون فلسطيني در سراسر جهان وجود دارد و اين که در يک جاي ديگري از دنيا، يک باشگاه نام و پرچم ما را يدک مي کشد، نکته بسيار زيبايي است. ارتباط ميان فلسطين و شيلي، به چندين فلسطيني-شيليايي منتهي مي شود که حتي يک کلمه عربي نيز نمي توانند صحبت کنند اما هشت هزار مايل را تا کرانه باختري طي مي کنند تا در مسابقات متعدد انتخابي جام جهاني شرکت کنند. تيم ملي فلسطين براي شرکت در مسابقات براي انتخاب بازيکنان با محدوديت هايي روبرو بود و نمي توانست از بازيکنان خود در کرانه باختري يا غزه استفاده کند و بعدا نيز برگزاري جلسات تمريني در داخل يا خارج فلسطين براي آن ها سخت بود. بنابر اين تنها راه حيات فوتبال فلسطين، استفاده از بازيکناني بود که اصالت آن ها به فلسطين ارتباطي حتي کوچک داشته باشد. در نهايت همين طور هم شد. بسياري از هواداران در خاورميانه، اسامي چون روبرتو و پاتريشيو را به عنوان يک نام فلسطيني نمي شناسند اما همين نام ها به بخشي از ترندي تبديل شدند که تاثيري قوي روي تيم ملي فلسطين داشتند.
بازيکناني وجود دارند که تبعه کشورهاي خاورميانه شدند تا بتوانند براي يک تيم ملي به ميدان بروند. از بارزترين اين نمونه ها مي توان به سباستين سوريا، مهاجم تيم ملي قطر با اصالتي اروگوئه اي و امرسون شيخ، مهاجم برزيلي الاصل سابق فلامينگو و تيم ملي قطر اشاره کرد. اما در مورد مسئله شيلي و فلسطين، قضيه فراتر از فوتبال است. در مورد افراد شيليايي-فلسطيني، پيوندي وجود دارد که آن ها را به سرزمين اجدادي شان متصل مي کند. داستان حضور شيليايي-فلسطيني ها در تيم ملي فلسطين با نيکولا شاهوان، يکي از نوادگان مهاجران فلسطيني به شيلي، به عنوان سرمربي تيم ملي فلسطين در سال 2002 آغاز شد. نيکولا تنها به فلسطين نيامد بلکه دستياراني فلسطيني الاصل را از شيلي همراه خود آورد که از سوي فيفا مجوزهاي لازم را کسب کرده بودند. هم اکنون تيم ملي فلسطين که در رده 110 رنکينگ فيفا قرار دارد، از بازيکنان شيليايي-فلسطيني تکنيکي اي چون جاناتان کانتيانا، الکسيس نورامبوئنا و دنيل کبير مصطفي بهره مي برد. با اين حال، زماني که نام پالستينو در تمام جهان شنيده شد مربوط به سال 2014 است، سالي که اين تيم با پيراهن اول خود جنجال ساز شد. پيراهني که آن ها با طرحش مي خواستند محبت خود را به فلسطيني ها نشان دهند. در ژانويه 2014 پالستينو با طرح پيراهني به ميدان رفت که عدد 1 روي پيراهن، نمايانگر طرح نقشه فلسطين در سال 1947 بود و در نقشه سال 1947، رژيم صهيونيستي هنوز فلسطين را اشغال نکرده بود. اين طراحي ظريف نقشه فلسطين روي پيراهن پالستينو باعث شد تا از اقصي نقاط جهان از حرکت اين باشگاه تقدير شود. اين حرکت باشگاه پالستينو، مشکلاتي را نيز براي آن ها در بر داشت چرا که پاتريک کيبيلسکي، رييس يهودي باشگاه نيوبلنسه در ليگ شيلي از طرح پيراهن باشگاه پالستينو شکايت کرد. وي در اين خصوص گفته بود: شماره يک پيراهن پالستينو که به شکل نقشه فلسطين قديم است و اين نقشه اي نيست که سازمان ملل در 20 نوامبر 1947 قطعنامه آن را به ثبت رساند و مناطق يهودي نشين و عرب نشين را تقسيم کرد. نقشه روي پيراهن پالستينو، رژيم صهيونيستي کنوني را به رسميت نشناخته و از نماد مردم فلسطين استفاده مي کند. اين شرايط يعني آن ها در حال سو استفاده از موقعيت سياسي هستند.
پالستينو شيلي-نقشه فلسطين در نتيجه اعتراضات کيبيلسکي، پالستينو از سوي فدراسيون فوتبال شيلي به پرداخت 1300 دلار غرامت محکوم شد و آن ها مجبور شدند تا طرح پيراهن خود را تعويض کنند. با اين حال، ناديده گرفتن باشگاه اصالتا فلسطيني پالستينو در ليگ شيلي غيرممکن است. برخلاف هواداران نيوبلنسه که پالستينو را دوست ندارند، در تمام شيلي، هواداران همه پالستينو و هوادارانش را به رسميت مي شناسند. اغلب شيليايي ها در منازعات فلسطين و رژيم صهيونيستي، حامي فلسطيني ها هستند و با اين که پالستينو باشگاهي پرافتخار در کشور نيست اما هواداران اين تيم هميشه از قابل احترام ترين هواداران در شيلي به شمار رفته اند و مي روند. ميزان احترام به پالستينو در شيلي طوري است که حتي هواداران آدکس ايتاليانو (باشگاه شيليايي با اصالتي ايتاليايي) و يونيون اسپانيولا (باشگاه شيليايي با اصالت اسپانيايي) که دو رقيب سنتي پالستينو به شمار مي روند، به هواداران اين تيم احترام مي گذارند. اين احترام طوري بود که در جريان کشمکش دو باشگاه پالستينو و نيوبلنسه، هواداران اين دو تيم طرف پالستينو را گرفتند. در پايان، بايد گفت باشگاه و هواداران پالستينو، قلبا خواستار آزادي فلسطين هستند. براي درک بيشتر اين ماجرا بايد به پيام پالستينو در فيس بوک پس از جريمه و اجبار براي تعويض طرح شماره يک پيراهن باشگاه اشاره کرد: از نظر ما، فلسطين آزاد همان فلسطين قديم (قبل از تقسيمات سال 1947) است، نه کمتر. اين پيامي واضح از يکي از جذاب ترين و خاص ترين باشگاه هاي فوتبال بود: آزادي فلسطين.